I helgen är det dags för Förbundsmöte. Bland annat ska det fattas beslut gällande motionen om Likvärdigt tävlingsupplägg.
De kommande dagarna publicerar Orienteringsmagasinet två av de debattinlägg som kommit in gällande detta ämne.
Orientering handlar på många sätt om att utmana sig själv, att ibland ge sig ut på lite svårare banor än man kanske tror sig klara av eller att springa lite fortare trots att man kanske inte hinner läsa kartan lika noggrant.
Eller varför inte att gå upp klockan tre på natten för att springa en morgonsträcka på Tiomila i en regntung skog, trots att sovsäcken försöker locka en tillbaka. Det är dessa utmaningar som vi sedan kan diskutera hela vintrarna, och kanske vrida lite på sanningen så att det låter värre än det faktiskt var.
Att anta utmaningar är också nödvändigt för orienteringens organisationer för att inte stagnera och riskera att bli irrelevanta. En sådan utmaning verkar ligga framför Tiomila-organisationen, där man inte går i takt med kraven från många damer att utveckla mer jämställda tävlingsmöjligheter. Att det finns organisatoriska utmaningar är lätt att förstå, eftersom en damkavle på tio sträckor också skulle förlänga Tiomiladygnet en hel del, men kraven på förändring är både rimliga och önskvärda. Jag har själv en dotter som gärna skulle ta sig an en lång nattsträcka om det fanns en sådan.
Om man vill ändra på dagens förhållande utan att förlänga Tiomiladygnet finns egentligen bara en lösning, att ändra till en mixad nattstafett. En sådan förändring är modern, och kanske lite mer rimlig än att göra två separata stafetter på 10 sträckor. En mixad stafett skulle också sätta lika stort fokus på både herr- och damlöparna, vilket en lösning med två olika stafetter troligen inte skulle göra. De mixade lagen bör då följa samma princip som i andra sammanhang, att vardera kön ska representeras med minst 40 procent (det vill säga minst 4 herrar och minst 4 damer), eller kanske helst 5-5. Ett sådant upplägg skulle dessutom lösa många problem som små klubbar har idag med att få ihop både herr och damlag.
För Tiomila som varumärke är det svårt att se att en förändring till en mixad stafett som annat än positiv. Att på det sättet ändra i ett av orienteringssportens flaggskepp ligger helt rätt i tiden, och visar att vi vill ligga i samhällsutvecklingens framkant. En mixad stafett skulle nog också ha en liknande lista med topplag som idag, eftersom många av de elitsatsande klubbarna har framstående lag i både herr- och damstafetterna. För en del klubbar kanske det däremot innebär att man måste satsa mer på att utveckla damlöparna för att fortsatt vara konkurrenskraftiga, medan andra klubbar snarare behöver utveckla herrlöparna. Eller också skapar man kombinationslag precis som idag.
Det är svårt att se en ändring till en mixad nattstafett som speciellt komplicerad, men det finns ett viktigt frågetecken. Vad gör man i så fall med dagens damstafett? Det är lätt att se poängen med ett Tiomiladygn som är fylld med tre stafetter som idag. Personligen skulle jag tycka att det vore intressant att hålla kvar vid en stafett med fem sträckor på eftermiddag, också den med ett mixat upplägg. Jag kan själv se fördelen med att springa en lång sträcka på lördag eftermiddag än att gå ut i en omstart på söndag förmiddag. Det är säkerligen så att topplagen inte skulle satsa på dagstafetten, men det kan säkert finnas en hel del mindre klubbar som skulle tycka att det vore ett utmärkt alternativ för att bättre känna stafettens nerv än att springa ensam genom natten långt efter täten. Sedan är det ju inte omöjligt att en del gärna springer både dag och natt, så som damerna kan göra redan idag, men det kräver ju att man kan ha separata tävlingsområden.
För övrigt är det rimligt med mixad stafett inte bara på stora Tiomila utan även på Ungdomens Tiomila. På Ungdomens Tiomila har man samma ojämbördiga upplägg, där tjejkaveln enbart har dagsträckor. Nu annonseras ju i och för sig nattkaveln som HD18, men det går utmärkt att starta med ett rent pojklag. Det kanske är dags att tänka om redan till höstens tävling, om den nu förhoppningsvis blir av.
Jag är medveten om utmaningen för organisationen att göra så pass stora ändringar i en tradition, men tiden är mogen. Även långa traditioner mår bra av att moderniseras.
Peter Hambäck
Långhundra IF
Läs tidigare debattinlägg här
"Ta med stafetten in i framtiden"
"Fler damer i en stafett med tio sträckor? Mitt svar är nej"