Arrangörerna av Svenska mästerskapen i nattorientering i Österåker har fått avslag på ansökan att arrangera SM-tävlingarna 16 april.
”Ingen tävlingsverksamhet under elitnivå är tillåten av smittskyddsskäl”, skriver Smittskydd Stockholm i sitt beslut.
- Ett hån både mot vår idrott och våra elitlöpare, säger Svenska Orienteringsförbundets idrottschef Tomas Stenström.
Österåker och Vaxholm skulle ha arrangerat natt-SM förra året, men tävlingarna flyttades med anledning av pågående pandemi till 16 april i år.
Med fem och en halv vecka kvar till tävlingarna är det nu mycket oklart om det går att genomföra tävlingarna. Arrangerande OK Österåker och Waxholms OK har tillsammans med Svenska Orienteringsförbundet skickat en förfrågan till Österåkers kommun om att få genomföra årets svenska mästerskap i nattorientering.
”Österåkers kommun har utrett frågan och har även haft kontakt med Samverkan Stockholmsregionen som i sin tur kontaktat Smittskydd Stockholm. Beskedet från Smittskydd Stockholm är att det inte är tillåtet att genomföra SM i Natt-orientering. Detta med anledning av Folkhälsomyndighetens beslut den 26 februari 2021 om att ingen tävlingsverksamhet under elitnivå är tillåten av smittskyddsskäl. Smittskydd Stockholm hänvisar även till föreskrifter (2020:12 respektive 2020:13) som är äldre än FHM:s beslut den 26 februari, där rekommendationen att avstå tävlingar framgår”, skriver Österåkers kommun i sitt beslut.
Hur ser du; SOFT:s idrottschef Tomas Stenström på att SM-tävlingar i orientering inte anses vara elittävlingar?
- Beskedet känns väldigt märkligt utifrån två perspektiv. För det första att orienteringen inte anses hålla elitnivå vilket är ett direkt hån mot våra elitsatsande orienteringslöpare och oss som idrott. Vi har inte den stora publiken, vi har inte de välbetalda idrottarna men vi har fullt ut dedikerade elitlöpare som under alltid är med och slåss om de ädlaste medaljerna på VM. Att då säga att ett svensk mästerskap inte är elitnivå blir horribelt i min mening. För det andra är det mycket märkligt att det är Smittskydd Stockholm, Samverkan Stockholmsregionen samt Österåkers kommun som kommit fram till att orienteringen som idrott inte håller elitnivå, säger Tomas Stenström och fortsätter:
- Vi har resonerat mycket om begreppet elitidrott med Riksidrottsförbundet. Och elitidrottsbegreppet handlar inte bara om man tjänar pengar på sin idrott eller ej. Det handlar om hur hängiven och dedikerad satsning man har. Enligt de riktlinjer och den definition vi har av yrkesmässiga idrottare har vi efter samråd med RF och andra förbund bedömt att vi inom orienteringen har 50 damseniorer och 50 herrseniorer som faller inom ramen för definitionen ”yrkesidrottare”. Det är också dessa siffror och nedan förklaring/definition som vi har skickat till Österåkers kommun i samband med ansökan. Det finns ju också en rad exempel på utomhusidrotter som har kunnat genomföra sina nationella tävlingar den senaste tiden där den övervägande majoriteten inte är per definition yrkesverksamma idrottare. Helgens Vasaloppet är ett utmärkt exempel på detta, säger Tomas Stenström.
Som elitaktiv räknas enligt Svenska Orienteringsförbundets definition en orienterare som uppfyller följande två kriterier:
Har huvudfokus på att bli så bra som möjligt. Orientering är då inte en aktivitet som bedrivs på fritiden; studier och/eller arbete kan bedrivas av elitaktiva men det är något som sköts vid sidan av orienteringen alternativt i syfte att möjliggöra elitsatsningen.
Befinner sig på högsta nationella eller internationella elitnivå för seniorer. Juniorer kan i undantagsfall räknas som elitaktiva, nämligen om de kan konkurrera på högsta nationella seniornivå.
Vad innebär beskedet från Smittskydd Stockholm för möjligheterna att genomföra SM-natt?
- Vi vet inte om vi kommer att arrangera för ”bara” 50+50 deltagare. När vi skickade ansökan till kommunen var det mer för att de skulle veta om och stå bakom helheten på arrangemanget och inte specifikt om det höll elitnivå eller inte. Kommunen fastnade dock på elitnivån. Närmsta veckorna kommer att avgöra hur vi gör. Det beror på många saker såsom hur pandemin utvecklar sig, vilka restriktioner som kommer gälla och hur möjligheterna ser ut att eventuellt flytta arrangemanget framåt. I normala fall lockar SM Natt upp emot 500 deltagare och med juniorer så att arrangera för endast 100 seniorer känns inte helt bra.
När måste ni fatta beslut gällande om tävlingen ska genomföras 16 april eller ej?
- Vi har den löpande dialog med arrangören och 20 mars är ett datum som vi pratat om är absolut senast vi behöver fatta ett definitivt beslut, säger Stenström.
BILDEN är tagen i samband med Tiomila. Foto: Olof Björkman