Svenska Orienteringsförbundet har i dag lämnat in sitt remissyttrande på regeringens förslag för allmänna sammankomster:
- Att idrotta utomhus bidrar i högsta grad till bättre folkhälsa. Att få kunna öppna upp verksamheten är något som skulle ha positiva effekter på folkhälsan. Det är något vi behöver under dessa tider, säger förbundschef Susanne Söderholm.
På en presskonferens för två veckor sedan presenterade regeringen ett förslag till nytt system för allmänna sammankomster med stöd i pandemilagen. Bland annat föreslogs en särskild regel för motionslopp och liknande idrottstävlingar, som exempelvis orientering. Läs mer här
Den sista dagen för remissinstanserna att lämna in sina synpunkter på förslaget är i dag (26 februari). Svenska Orienteringsförbundet är en av dessa remissinstanser:
- Svenska Orienteringsförbundet har under hela pandemin kontinuerligt haft möten med såväl regeringsmedlemmar, Folkhälsomyndigheten, Riksidrottsförbundet och varit en aktiv del i motionsloppsgruppen. Detta är ett arbete som pågått under lång tid, och det känns väldigt bra att vi nu finns med som ”egen” remissinstans på dessa oerhört viktiga frågor både för vår idrott men även för folkhälsan i stort, säger Svenska Orienteringsförbundets förbundschef Susanne Söderholm, som tillsammans med ordförande Maria Krafft Helgesson undertecknat remissen.
”I grunden är de föreslagna förändringar positiva då de ger idrotten bättre få förutsättningar att planera för en återstart när det epidemiologiska läget så tillåter. Dock anser vi att delar av de föreslagna ändringarna bör förtydligas. Detta är viktigt för att möjliggöra nödvändig planering men även för att allmänheten ska ha tillit till förordningens begränsningar.
Vi vill trycka på vikten av träffsäkra, rättvisa restriktioner och begränsningar för efterlevnadens skull. Begränsningar, riktlinjer och rekommendationer tas inte på allvar i samhället när de är ologiska och orättvisa och det till exempel tillåts 200 människor i en butik om 2000 kvadratmeter – men det tillåts maximalt 8 personer på en orienteringstävling i en skog om 3 kvadratkilometer.
Vi vill också understryka att idrotten idag drabbats klart hårdare än handeln och att vi förutsätter att idrotter bedöms och hanteras på samma grunder som handeln och utifrån risken för smittspridning. Allt utifrån andemeningen med förordningen att utgå ifrån risken för smittspridning".
Det som SOFT framför allt lyfter i remissvaret är att de absolut inte önskar någon fastställd siffra för deltagartak, utan att denna numerär i stället ska bero på områdets storlek:
”En begränsning på antal deltagare blir orimlig på en tävling som omfattar en hel dags tävlande i en orienteringsskog om flera kvadratkilometer. Det är orimligt att maxgräns används för deltagande avseende hela ”tävlingsområdet”. Tillgänglig yta och utrymme i tid är avgörande för att möjliggöra begränsning av antalet deltagare på samma plats samtidigt”.
- Idrotten har drabbats klart hårdare än exempelvis handeln under pandemin. Och vi vet att orienteringen, en sport som utövas utomhus och på stora ytor har väldigt positiva effekter på folkhälsan, och det är något som är extra viktigt under dessa dagar med det stillasittande liv som många lever under pandemin, säger Söderholm.
Vad skulle det betyda för orienteringssporten om vi får gehör för våra synpunkter?
- Det skulle ju innebära att våra föreningar äntligen skulle kunna arrangera tävlingar igen, och det är något som våra medlemmar sett otroligt mycket fram emot. Vi vet vilken stor motivation tävlandet är för många. Nu hoppas vi snart få chansen till det igen. För orienteringssporten är en fantastisk möjlighet att kunna komma ut i skogen och bidra till bättre folkhälsa, dessutom på ett smittsäkert sätt, säger Söderholm.