I år debuterar knockout-sprint på såväl SM som EM och på söndag ska de första svenska mästarna koras. Kommande år finns disciplinen även med på sprint-VM. Men hur går knockout-sprint egentligen till?
Orienteringsmagasinet har pratat med Ravinens stjärnlöpare Gustav Bergman som reder ut begreppen.
Knockout-sprint är en relativt ny disciplin. Mellan år 2010 och 2013 ingick knockout-sprint i världscupen, men gjorde sedan ett uppehåll på några år fram till 2018. Senast världseliten möttes i knockout var på världscupen i Schweiz 2019. Då vann Tove Alexandersson finalen. På herrsidan blev Gustav Bergman bäste svensk med en femteplacering.
I år debuterar knockout-sprint även i mästerskapssammanhang, såväl nationellt som internationellt. Närmast väntar knockout-SM på söndag i Norrtälje. Senare i maj gör disciplinen även debut på sprint-EM.
Men hur funkar egentligen knockout-sprint? Orienteringsmagasinet har pratat med Gustav Bergman.
– Det är samma upplägg som på skidornas knockout-sprint kan man säga. Först är det en prolog följt av kvartsfinal, semifinal och slutligen final, säger Ravinenlöparen.
Kval – 36 bästa vidare
Nu på lördag väntar kval till SM som avgörs dagen därpå. Men ibland springer löparna både kval, kvartsfinal, semifinal och final under en och samma dag.
Kvalet utgörs av en klassisk individuell sprint. De 36 främsta löparna från kvalloppet kvalificerar sig till kvartsfinal.
Sex kvartsfinaler
Efter kvalet väntar sex kvartsfinaler, med sex löpare i respektive heat. Varje heat består av korta och intensiva lopp med runt 6-8 minuters löptid. Samma löptid gäller även för semifinalerna och finalen liksom antalet löpare i respektive heat.
Från respektive kvartsfinalheat går de tre främsta löparna vidare till semifinal. Det är masstart och först i mål som gäller. Likaså gäller på semifinalerna och i finalen.
Det som ibland är speciellt med kvartsfinalerna är att löparna själva får välja vilket heat de vill springa i.
– Det kan vara ganska spännande. Det är lite taktik, vilka som väljer vilket heat. Vissa vill maximera vilan och andra kanske vill undvika vissa löpare, berättar Gustav Bergman.
På SM kommer dock löparna inte ges möjlighet att själva välja heat och starttid.
Tre semifinaler
Från respektive semifinal går två löpare vidare till final. Precis som i kvartsfinalen, liksom i finalen, består varje heat av sex löpare. Först i mål gäller.
En final
I finalen möts slutligen sex löpare. Den som först korsar mållinjen har vunnit.
– Det är en ganska tuff distans att springa. Det blir många kilometer i benen på en hel dag, säger Bergman som under världscupen i Schweiz sammanlagt sprang över tre mil på tävlingsdagen.
– Och då skippade jag ändå morgonjoggen. Andra som var lite hetsigare med uppvärmning sprang nog upp mot fyra mil, fortsätter han.
Det blir med andra ord en tuff tävlingsdag, där det är viktigt för löparna att försöka disponera sin tid väl mellan heaten för att lyckas prestera optimalt.
– Det blir en ordentlig dag helt enkelt med väldigt mycket löpning. Det sliter ganska hårt. Det gäller att försöka maximera återhämtningen mellan heaten och äta under dagen, säger Gustav Bergman.
Tre varianter av knockout
I knockout-sprint tillämpas tre olika gafflings- eller spridningsmetoder. Dessa är vanlig rak bana, något som kallas för fjäril eller diamant samt spridningssystemet runners’ choice (eller ”löparnas val”). Löparna får på förhand inte veta vilken metod eller variant som väntar.
I kvartsfinalerna på helgens SM kommer däremot runners’ choice att tillämpas, vilket arrangören redan aviserat. Däremot är gafflingsmetoden för semifinalheaten och finalen hemlig.
Rak bana innebär att samtliga löpare har samma bana och kontroller. Banan är inte gafflad.
Fjäril eller diamant är en gafflingsmetod där löparna tar kontrollerna i olika ordning men där alla vid målgång har tagit samma kontroller.
Vid runners’ choice får löparna se den gafflade delen av banan 20 sekunder före start, och därefter välja vilken av gafflingsvarianterna de vill springa. De har tre varianter att välja mellan (A, B eller C).
– Man kan säga att runners’ choice blir som en stafettgaffling, men där alla inte springer alla varianter utan där man bara springer en variant. Det är lite speciellt. Framför allt är det ett spännande moment att precis före start försöka bedöma vilken gafflingsvariant som är kortast, säger Gustav Bergman.
Vilken metod föredrar du själv?
– Jag tycker att runners’ choice är kul, men det är också lite konstigt att få se delar av banan innan. Det innebär att man kan läsa in lite. Om man tar ett snabbt beslut kan man plugga in sträckorna redan innan start, och det tycker jag är så där. Men egentligen tycker jag att det har fungerat bra med vilken gafflingsmetod som helst, säger Bergman och konstaterar att det är viktigare med hur banan är lagd snarare än vilken gafflingsmetod som tillämpas.
Tv-sändning från knockout-SM
Söndagens SM i knockout-sprint kommer att tv-sändas på orienteringsmagasinet.se samt på Orienteringsmagasinets Facebooksida.
Tävlingen kommenteras av Mårten Frendelius. Dessutom kommer Orienteringsmagasinet ha en studio på plats med Mats Troeng som expertkommentator.
Vi direktsänder semifinalerna och finalerna med start klockan 11:00.
.
LÄS OCKSÅ:
von Krusenstierna: "Mer rutinerad än många andra"
Segertåget Bergman inför mästerskapen: "Finns mer att hämta"
Tävlingspremiär för Alexandersson i helgen - siktet inställt på VM