Att fem myror är fler än fyra elefanter vet alla. Det är sen gammalt.
Men hur stor är egentligen en skog?
Det är en fråga som i idrottsliga sammanhang inte borde ha någon särskild relevans. Men i dessa märkliga och pandemiska tider har en rad saker som vi normalt sett ser som självklarheter satts ur spel. Och som en del i detta har frågan om skogars storlekar lyfts upp på orienteringens absoluta viktighetslista.
Som ni vet innebär nuvarande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten att det bara får vara 50 personer samtidigt på tävlingsarenan. Och då spelar det ingen roll om det handlar om en hockeyrink, en innebandyhall, en tremilautspridd Lidingöloppsbana eller i vårt fall en orienteringsskog.
Syftet är så klart att hålla nere smittspridningen av den rådande pandemin.
Och just den aspekten är det givetvis ingenting som går att ha invändningar emot.
Inkonsekvent reglering
Men det som idrottsrörelsen (och kulturen) med all rätt påtalat är inkonsekvensen i regleringen där det inte får vara mer än 50 personer på en arena som i orienteringens fall handlar om en handfull kvadratkilometrar, kan du samtidigt styra stegen mot första bästa smågodisavdelning på första bästa stormarknad och hitta ett antal högre än de femtio på jakt efter att fylla sin lördagsgodispåse med såväl djungelvrål (vilket i sig är helt rimligt) som apelsinkrokant (vilket däremot är totalt orimligt). Detta på ett område som är klart mycket mindre än kontrollringen på en orienteringsbana.
Och både du, och i synnerhet jag, vet hur komplicerat det i många fall är att bara hitta fram till den där kontrollringen. Och att orienteringskartan till den absoluta majoriteten handlar om terräng utanför kontrollringen än om terräng i densamma.
Att lördagsgodisplockningsproceduren på detta sätt prioriteras både före och högre än de idrottsliga tävlingsaktiviteterna rimmar väldigt illa sett ur ett folkhälsoperspektiv.
För vi behöver alla den friska luften, motionen och därigenom den där sköna känslan i kroppen efter avslutat träningspass.
Att hålla igång fysiskt funkar givetvis på egen hand även om det inte går att tävla på samma sätt som vi varit vana vid under icke-pandemiska tider.
"Vi behöver vårt O-Ringen"
Men motionsloppen (och i vårt fall orienteringstävlingarna) är för många dynamon och den motivator som krävs för att få till de där träningspassen. Att sätta upp ett mål att kunna prestera på en viss tävling, och att träna mot detta är åtminstone det som driver mej att i vissa fall sticka ut även när det ösregnar. Eller när det är 29 plus.
Och där tror jag inte att jag är unik.
Vi behöver våra mål. I klartext; vi behöver vårt O-Ringen; vårt Stockholm Marathon eller vår lokala orienteringstävling och att där försöka besegra klubbkompisen.
Folkhälsan är ju en av idrottens absoluta grundpelare. Barn, ungdomar, yngre äldre och det nya ordet äldreäldre behöver ut och röra på sig. Och det gäller givetvis även för oss som inte upplever oss åldersmässigt passa in i någon av kategorierna här ovan.
Därför är det nu dags att öppna upp och på ett corona- och smittspridningssäkrat sätt låta även de som vill idrotta på egen hand få göra det och inte bara öppna upp idrotten för dom som vill sitta på en anvisad sittplats och följa sitt favoritlag.
För det behöver vi.
Både fysiskt och inte minst psykiskt.
Att detta dessutom skulle innebära ett välkommet tillskott i de arrangerande föreningarnas i många fall hårt ansatta plånböcker är givetvis en viktig bieffekt, även om den just nu ska ses som den sekundära vinningen av ett idrottsligt post-corona återöppnande.
Lanserat Orienteringsmagasinet
Avslutningsvis; nu har vi äntligen lanserat Skogssports nya digitala satsning; Orienteringsmagasinet fullt ut. Sajten och plattformen har funnits i några månader, men fram till nu har innehållet framför allt bestått av pappersvarianten av Skogssport, fast i digital form.
Det digitala magasinet kommer även fortsättningsvis vara en viktig del i sajten. Men från och med nu kommer Orienteringsmagasinet Skogssport dessutom bli en sajt med tävlingsbevakning, reportage, nyheter och förhandsmaterial.
Vissa delar av materialet kommer att vara exklusivt för Orienteringsmagasinet. Annat kommer att finnas även i papperstidningen.
Och delar av materialet på Orienteringsmagasinet kommer att vara ”låst”. Det vill säga förbehållet våra prenumeranter.
Prenumeration och inlogg
Du som redan nu prenumererar på Skogssport loggar enkelt in med dina prenumerationsuppgifter (läs mer om detta på mittuppslaget i detta nummer av Skogssport). Detta ingår givetvis i din prenumeration.
Du som vill prenumerera antingen ”enbart” digitalt eller på både Skogssport och Orienteringsmagasinet hittar även du mer information på mittuppslaget i detta nummer av tidningen.
Så häng med oss både i pappersversion och i vår nya digitala miljö framöver.
Har du några synpunkter både kopplat till tidningen i stort eller vår nya digitala satsning, detta oavsett om det handlar om positiva eller negativa sådana så får du väldigt gärna kontakta undertecknad på mejladressen: marten.lang@orientering.se